Sepetim

Sepette ürün yok.

Kreatin Nedir?

Kreatin kas hücrelerimizde kendiliğinden bulunan doğal bir maddedir. Kreatin vücudumuzda sentezlendiğinde iskelet kası, kalp, beyin ve diğer vücut dokularına taşınır. Kreatin, sporcular tarafından iyileşme süresini kısaltmaya yardımcı olmak için yaygın olarak kullanılır. Kreatin, orada en çok araştırılan takviyelerden biridir.

Kimyasal olarak amino asitlere benzer. Kreatinin vücudumuzda glisin ve arginin amino asitlerinden üretilebilir. Sahip olduğumuz kreatinin miktarı, yediğimiz et miktarından, yaptığımız egzersizlerden, sahip olduğumuz kas kütlesinden ve testosteron ve IGF-1 gibi hormon seviyelerinden etkilenir.

Kreatin Ne İşe Yarar? Kreatin’in İşlevi Nedir?

Kreatinin faydaları, kullanılan miktardan bireyin yeme alışkanlıklarına kadar çeşitli koşullara bağlı olarak değişir. Bu bileşenin vücuttaki içeriği yeterli düzeyde olmadığında besinlerle takviye edilerek vücuda birçok fayda sağlayacaktır.

→ Kreatin, yoğun egzersiz sırasında kaslardaki fosfokreatin depolarını arttırır. Bu ek rezerv, daha fazla ATP üretmek için kullanılabilir. ATP, yoğun egzersiz ve ağır kaldırma için ana enerji kaynağıdır.

→  Kreatin, egzersiz sırasında yapılan toplam işi artırır.  Kaslarda uydu hücre sinyalini arttırır, kas onarımına ve büyümesine yardımcı olur.

→ Kasların büyümesini sağlayan IGF-1 gibi anabolik hormonlar artar. Bazıları artan kas kütlesi ile ilişkili olabilen kas hücrelerine su çekerek hücre kütlesini arttırır.

→ Protein yıkımını azaltır.

→ Artan miyostatin seviyeleri, yeni kas büyümesini yavaşlatabilir veya durdurabilir. Kreatin takviyesi, miyostatini azaltarak büyümeyi artırabilir.

→ Beyindeki fosfokreatin depolarının artması beyin sağlığına katkıda bulunabilir ve bazı nörolojik hastalıklardan koruyabilir.

Kreatin Nasıl Kullanılır?

Bazı sporcular Kreatini günde 5 gram kullanırken bazıları 2-3 gram kreatin kullanmayı tercih ediyor. Diyette kırmızı et önemli bir yer tutuyorsa, kreatin alımı gerçekleşmekte demektir. Başka bir deyişle, bu durumda ek olarak düşük miktarlarda kreatin yeterli olacaktır. Fakat vejetaryen kullanıcılar kreatin kullanırken 5 gram olan miktarı aşmamaya veya daha az kullanmamaya gayret göstermelidir.

Kreatinin Faydaları Nelerdir?

En yaygın olarak bilinen kreatin, çeşitli araştırmalarda kanıtlanmış olduğu gibi, özellikle hızlı ve yoğun egzersiz yapan sporcular için yararlıdır. Vücuttaki doğal içerik seviyelerini destekler. Bu da antrenman sıklığını olumlu olarak etkiler.

Kreatinin Herhangi Bir Dezavantajı Var Mı? 

Tüm spor beslenmelerinde olduğu gibi, çok fazla kreatin almak, vücut üzerinde olumsuz etkileri olabilecek kreatin seviyelerinde artışa neden olur ve tüm bu nedenlerden dolayı kreatin  ve diğer türlü takviyeleri kullanmadan önce bir uzmana danışmanızı tavsiye ederiz.

Kreatin Çeşitleri

Kreatin, ağırlık odaklı sporcular tarafından en çok tercih edilen, her seviyedeki sporcular için en temel ve yaygın olarak tavsiye edilen takviyelerden biridir. Protein tozu, BCAA’lar, Gainer ve L-karnitin gibi spor besinlerine ek olarak, yaygın olarak tüketilen bir diğer takviye de kreatindir.

Günümüz pazarında her bir kreatin çeşidinin kendi avantajları vardır; kreatin piruvat, kreatin etil ester, kreatin monohidrat, tri-kreatin malat, kreatin hidroklorür vb. Kreatin gibi birçok farklı kreatin formu vardır. Bu nedenle kreatin monohidrat  bilinen etkili olan kreatindir.

Kreatin Monohidrat

Vücut geliştirme veya fitness ile ilgilenen birçok kişi, sporcuların genel olarak kreatinin monohidrat formunu kullanmayı tercih ettiğini bilir. Kreatin monohidrat, kreatin yararlarını gösteren çalışmaların çoğunda kullanılan formdur. Yüksek standartta bir kreatindir ve faydaları kanıtlanmıştır. Kreatin tozu ve kreatin tabletleri olarak üretilmektedir. Hepsiprotein.com online mağazasında bulunan tüm kreatinler arasında en çok tercih edileni kreatin monohidrattır.

Aynı zamanda bu ürünler Hepsiprotein online mağazamızın en çok tercih edilen ürünleridir.

Bu ürünlerin en ünlüleri olan West Nutrition Creatine Monohydrate ve Muscle Pump %100 kreatin monohidrattan üretilmiştir. Bu toz kreatin, genellikle ileri düzeyde veya uzun süre antrenman yapan profesyonel sporcular tarafından tercih edilir. Ürün, suyla kolayca karıştırılabilen ve kullanımı rahat olan en ince mikropartiküllere (200 mesh) sahiptir.

Kompleks Kreatin

Kreatin Kompleksi, çeşitli kreatin türlerinin birleştirilmesiyle oluşturulan bir kreatin takviyesidir. Kreatin piruvat, kreatin monohidrat ve kreatin hidroklorür gibi  iki veya daha fazla kreatin türü, kreatin kompleksinde bir arada bulunur. Monohidrat dışındaki kreatin formlarını içeren kompleks kreatin takviyeleri ile kreatinden daha da fazla fayda elde edilebilir. Antrenmanın yoğunluğuna, egzersiz yoğunluğuna ve bireysel özelliklere bağlı olarak değişebilir.

Diğer Kreatin Çeşitleri

Daha iyi bilinen kreatin monohidrat ve kompleks tiplerine ek olarak, kreatin malat, kreatin piruvat, kreatin sitrat, kreatin etil ester, tamponlu kreatin, kreatin nitrat, kreatinin magnezyum şelatı gibi birçok çeşidi vardır. Tüm kreatin türleri hakkında en kapsamlı araştırma monohidrat üzerinde yapılmış olsa da, kreatin malat ve kreatin piruvat da bilinen kreatin çeşitleri arasında bulunmaktadır.

Bunlardan ilki olan kreatin malat, trikreatin malat ya da dikreatin malat olarak da bilinir. Malik aside bağlı bir kreatin formudur. Kreatin piruvat, laktik asidin çıkarılmasına yardımcı olan piruvat içerir.

Kreatin’de En İyi ve En Etkili Olan Markalar

Hepsiprotein garantisi ile satılan tüm spor beslenme ürünleri %100 orijinal ürün garantisi ile satılmaktadır. Tüm diyet takviyelerinde olduğu gibi, en iyi ve en etkili kreatin ürünlerini online mağazamızda bulabilirsiniz. Profesyonel sporcuların tercihi NutriKing Nutrition ve spor beslenme sektörünün lideri King Creatine , Natural Mutation Kreatin, Redup Nutrition ve Biohiit markalarından kreatin türleri Hepsiprotein.com’da sizleri bekliyor.

Kreatin Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kreatin, olumlu özellikleri bilimsel çalışmalarla desteklenmiş, çok çeşitli işlevler için kullanılabilen ve sporcular arasında oldukça popüler olan, kullanımı çok tercih edilen bir besin takviyesidir. Bir antrenman temposu ile birlikte kullanıldığında, kreatin vücut kütlesini artırmaya yardımcı olur ve antrenman sonrası yorgunluğun azaltılmasına yardımcı olur. Kreatin, kısa süreli, yüksek yoğunluklu interval antrenman sırasında fiziksel performansı artırır.

Kreatin çeşitleri, vücuttaki antrenman sonrası amino asit eksikliklerini önlemek için yüksek tempolu sporcular tarafından  kullanılır. Tüm bu nedenler ile kreatin seçiminde vücudun ihtiyaç duyduğu günlük orana çok dikkat edilmelidir.

Diğer tüm takviye türlerinde olduğu gibi kreatin seçiminde de marka, hammadde ve içerik önemlidir. Hangi kreatin formunun seçileceğini, içindekiler tablosunda nelerin bulunduğunu ve elbette güvenilirliğini bilmek önemlidir.

Kreatin Fiyatları

Kreatin fiyatları farklı değişkenlere bağlıdır; kreatin çeşidi, kreatin formu, markası gibi… Bütçene en uygun olan kreatin tabletleri ve ekonomik kreatin tozları Hepsiprotein.com online mağazasında seni bekliyor. Sen de gereksinimlerine göre kreatin türünü bulmak ve sana hususi olan fırsatlardan yararlanmak için bütün ürünlere göz atabilirsin.

Kreatin Araştırmaları

Kreatin türleri hakkında birçok araştırma yapılmıştır. Sonuç olarak, kreatin faydaları ile bilinen en popüler diyet takviyelerinden biridir. Bu çalışmalardan en bilineni, üç günlük kreatin alımının sporcular üzerindeki etkilerini inceleyen bilimsel çalışmadır. Çalışmadaki on erkek ve on kadın sporcu, kreatin veya plasebo gruplarına ayrıldı. Kreatin kullanmadan önce ve üç günlük kullanımdan sonra sprint performansı ve kas kütlesi açısından test edildiler. Kreatin grubu, kilogram yağsız hacim başına 0.35 gram kreatin aldı. Tüm katılımcılar bisiklet üzerinde altı adet 10 saniyelik sprint yaptı (etaplar arasında 60 saniyelik dinlenme ile). Üç gün sonra kreatin kullanan kişilerin vücut kütlesinde ve genel sprint kuvvetinde iyileşmeler gösterdiği iddia ediliyor.