Sepetim

Sepette ürün yok.

Glutamin Nedir?

Glutamin, proteinin yapı taşlarından biri olan amino asittir. İki tip glutamin vardır. Bunlardan biri L-glutamin, diğeri ise D-glutamindir. L-glutamin protein sentezinde yer alırken, D-glutamin vücut organizmaları için önemlidir. L-glutamin, vücutta doğal olarak bulunmaktadır. 

Glutamin vücuttaki amonyağı temizler; doku onarımı, hücre büyümesi ve diğer yaşamsal faaliyetler için dokular arası nitrojen taşır. Glutaminin yaklaşık %70’ i iskeletteki kaslarda üretilir. Oradan böbrek, ince bağırsak ve akyuvarlara dağıtımı gerçekleştirilir. 

glutamin nedir

Glutaminin Vücuttaki İşlevi 

  • Glutamin desteği bağışıklık sistemi için oldukça önemlidir. Özellikle, doku ve beyaz kan hücreleri, bağışıklık sisteminin hücrelerine büyük ihtiyaç duyarlar. Bir takım çalışmalar, glutamin takviyesi üzerinde yoğunlaştırılmıştır. Glutaminin bağışıklık sistemini iyileştirdiği ve enfeksiyonlar üzerindeki etkisi saptanmıştır.
  • Glutaminin aynı zamanda bağırsak sağlığını da iyileştirebileceği düşünülmektedir. Geçirgen bağırsak hastalığına karşı korumaya yardımcı olur. 
  • Glutamin, proteinlerin sentezlenmesi ve parçalanmasında önemli rol oynar. 
  • Glutamin; BCAA metabolizmasına ve bağırsak duvarı bakımında yardımcı olur.
  • Glikoz oluşturulmasında etkilidir.
  • Glutaminin ana kullanıcısı böbreklerdir. Glutaminden kopan amonyak, asit-baz dengesi için çalışmaktadır. Amonyağın olduğu yerde glutamin de mevcuttur. Vücutta asit oranı arttıkça, glutamin kullanımında da artış gözlemlenir. 
  • Bir amino asit olan glutamin, beyinde yüksek oranda bulunur. Glikoz eksikliğinde beyine enerji sağlar. Beyinde oluşan amonyağın, toksik yapı haline dönüşmesini azaltır. Sporcularda olan konsantrasyon eksikliği ve mental isteksizlik durumları, glutamin takviyesi ile giderilebilir.

Glutamin hakkındaki detaylı bilgi için “Glutaminin Ne İşe Yarar, Yararları Nelerdir?’’ yazımızı mutlaka okuyun!

Glutaminin Performansa Etkisi Nedir?

Yapılan örnek bir çalışmada, susuzluk çeken sporculara glutamin takviyesi yapılır. 

Sonuç olarak; 

  • Egzersiz performansında artış, 
  • Elektrolit ve glukoz içeren içeceklerle birlikte tüketildiğinde elektrot ve su emiliminde artış,
  • Antrenman sonrası yorgunluk etkisinde azalma
  • Büyüme hormonu seviyesinde de gözle görülür bir artış sağlandığı görülmüştür. 

Başka bir çalışmada ise; 2 ay boyunca kreatin takviyesi yapılan sporculara, her gün 4 gram glutamin verilmiştir. Kreatin + Glutamin kullananların kas kütlesi, kullanmayanlara göre daha fazla artış göstermiştir. 

Glutamin Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Glutamin seçerken hangi yolla alınacağı çok önemlidir. Eğer tablet, toz ya da kapsül alınıyorsa, serbest form halindeki L -glutamin en uygunudur. 

Hazır protein barları ve L-glutamin içerdiği söylenen içeceklerden uzak durulmalıdır. Hazır içecekleri tercih edecekseniz, glutaminin peptid-bağlı formlarını tercih etmelisiniz. N-asetil glukozamin ya da alpha-ketoisokaproil glutamin içeren ürünlerden kaçınmalısınız. Glutamin ile kullanılabilecek ürün tavsiyeleri ise BCAA ve Sitrulindir. Glutamin kullanımının bilinen bir yan etkisi yoktur. 

Glutamin Kullanımı

Glutamin kullanımı günlük 5 – 14 gram arasındadır. Böylece, elektrolit-su emilimi ve BCAA metabolizması destenmiş olur. Vücudun günlük glutamin ihtiyacı egzersiz öncesi, sırasında ve sonrasında karşılanabilir. Glutamin dengesi için antrenman günlerinde 10 gr, diğer günler ise 5 gram alınması önerilmektedir. (2-3 saatte bir) 

Hepsi Protein ekibi olarak; 

Glutamin Hakkında Merak Edilenler?

Glutamin Kilo Aldırır Mı?

Glutaminin kilo aldırdığına dair herhangi bir veriye rastlanmamıştır. Aksine, metobolizma ve sıvı emilimini sağladığından, zayıflatma etkisi araştırılmaktadır.

Glutamin Ne İle İçilir?

Glutamin, genelde toz ve kapsül olmak üzere iki farklı formda tüketilir. Toz glutamin; yoğurt, içecekler, su ya da yumuşak gıdalarla karıştırılarak tüketilir. Kapsül glutamin; 1 bardak suyla tüketilebilmektedir.