En iyi bilinen ve çeşitli ek formlarda bulunan probiyotik bakteriler; Laktobasil ve bifidobakteri olarak ortaya çıkar. Diğer yaygın türler; saccharomyces, streptococcus, enterococcus, escherichia ve basiller. Bakteri türleri, içlerinde farklı cins ve alt türler içerebilir. Farklı durumlar ve koşullar için belirtilen birçok probiyotik türü vardır. Bu farklı türler, amaca bağlı olarak farklı ek ürünlere dahil edilebilir. Multiprobiyotik adı verilen bazı takviyeler, aynı üründe farklı türleri birleştirir.
Probiyotik takviyeleri çeşitli şekillerde bulunabilir. Ayrıca market raflarındaki bazı yiyeceklere de eklenebilir. Sıvılar, poşetler, kapsüller, tabletler ve çiğnenebilir tabletler gibi farklı amaçlar ve kullanımlar için probiyotik takviye formları vardır. Probiyotik takviyeleri; Yaş grubu ve kullanım tercihlerine göre kullanım kolaylığı sunar.
Probiyotik takviyeleri tablet şeklinde sıkıştırılmış halde gelir. Rahatlıkla ağızdan almak isteyenler ve hazırlık aşaması ile uğraşmak istemeyenler için kolaylık sağlar. Tablet formundaki probiyotik takviyeleri sindirim sisteminde parçalanması için yapılır. Tablet şeklinde probiyotik takviyeleri; Sağlam, sert ve pürüzsüz bir yüzeye sahiptir.
Kapsül probiyotik takviyeleri, koruyucu görevi gören bir dış kabuğa sahiptir ve bu dış kabuk içinde faydalı bakteriler bulunur. Dış kabuğun sindirim sisteminde parçalandığını gösterir. Daha sonra tablet formundaki probiyotik takviyelere benzer şekilde vücut sisteminde emilir. Kapsül formundaki takviyeler, tablet formundan daha hızlı parçalanma eğilimindedir. Tabletleri yutmakta güçlük çeken ve uygun probiyotik takviyesi isteyen kişiler tarafından tercih edilmektedir.
Poşet formundaki probiyotik takviyeler tek kullanımlık oldukları için hijyenik kullanım sağlar. Toz halinde olduğu için suyla kolayca karıştırılabilir, su, yoğurt gibi içeceklere ve yiyeceklere kolayca karışabilir. Probiyotik paketler, karpuz ve portakal gibi farklı tatlarda olabilir.
Çiğnenebilir probiyotik takviyeleri, özellikle çocuklarına probiyotik takviyesi vermek isteyen ebeveynler tarafından tercih edilmektedir. Çiğnenebilir probiyotikler jel yapısından dolayı çocuklar için kullanım kolaylığı sunar. Tabletleri veya pastilleri yutmakta güçlük çeken yetişkinler için de ayrı bir seçenek olabilir. Çiğnenebilir probiyotikler, poşetlerin yanı sıra çeşitli tatlarda da gelebilir.
Sıvı probiyotikler, özellikle tablet ve pastilleri yutmakta güçlük çeken kişiler için çok kolay alınabilen bir probiyotik formudur. Bu probiyotik formu, ailelerin çocuklarını probiyotiklerle desteklemesini de kolaylaştırabilir. Damla formundaki sıvı probiyotik bileşenler de mevcuttur.
Probiyotikler, fermente gıdalar veya takviyeler yoluyla tüketilebilen canlı mikroorganizmalardır. Probiyotikler genellikle bakteridir, ancak bazı maya türleri de probiyotik olarak dahil edilebilir.
Popüler inanışın aksine, prebiyotikler ve probiyotikler aynı şey değildir. Prebiyotikler; Bunlar probiyotik beslenmede rol oynayabilen ve besinsel olarak emilen bileşenlerdir.
Esas olarak bağırsakta bulunan probiyotikler, sindirim sisteminin probiyotik dengesini destekler. Probiyotikler, muhtemelen duyduğunuz, hatta mağaza raflarındaki ürün etiketlerinde gördüğünüz bir bileşendir. Bu içeriğin bu günlerde bu kadar popüler hale gelmesiyle birlikte artık birçok firma piyasaya sundukları ürünlerinde probiyotik ürünlere yer vermiş durumda.
Probiyotik yiyecek ve içecek denilince akla ilk gelen fermente besinlerdir. Yoğurt, kefir, ayran, turşu, peynir, tereyağı, boza gibi yiyecek ve içecekler probiyotik içeren besinlere örnek olarak verilebilir.
Bazı probiyotikler vücudumuzda doğal olarak bulunur ve bazıları takviye olarak alınabilir. Probiyotik eksiklikleri yaşa, cinsiyete veya vücut tipine göre değişebilir. Her yaştan ve cinsiyetten insan, diyetlerine probiyotik gıdalar ekleyerek probiyotik açısından zengin gıdalar yiyebilir. Ayrıca gerekirse doktorunuz ve diyetisyeniniz önerilen bir probiyotik takviyesi almayı düşünebilir.
Probiyotik kullanımı konusunda net sınırları ve katı kuralları olan belli bir yaş grubundan belki söz edemeyiz. Piyasadaki probiyotik takviyeleri özellikle çocuklar için formüle edilmiştir. Damlalar, tozlar ve çiğnemeler şeklindeki probiyotik takviyeleri, çocukların alması için rahat hale getirilmiştir. Bunu akılda tutarak, ailelere de kolaylık getiriyor. Probiyotiklerin doğru miktarda ve çocuğun ihtiyaçlarına göre kullanılması için çocuğun yaşına göre doktorunuza danışmanızı öneririz. Çocuğunuza probiyotik takviyesi vermenin uygun olup olmadığına doktorunuza danışarak karar verebilirsiniz. Ayrıca almaları gereken probiyotik takviye yüzdesini belirlemek için doktorunuza danışabilirsiniz.
Yaş, cinsiyet ve fiziksel duruma bağlı olarak probiyotik ihtiyacı yetişkinden yetişkine değişebilir. Probiyotik eksikliğiniz olduğunu düşünüyorsanız, önce doktorunuzu görmeniz önemlidir. Bunlara ek olarak, yetişkin pazarında birçok probiyotik takviyesi formu bulunmaktadır. Kadınların farklı ihtiyaçlarına göre uyarlanmış takviyeleri de görmek mümkündür.
Her kişinin sindirim sistemi kendi çalışma şekline sahip olabileceğinden, probiyotik eksikliğinin belirtileri kişiden kişiye değişebilir. Bu nedenle, belirtiler yaşıyorsanız, probiyotik eksikliğinden kaynaklanıp kaynaklanmadığı konusunda doktorunuza danışmanızı öneririz. Yani probiyotik eksikliğiniz olup olmadığını anladıktan sonra size en uygun takviyeyi alarak etkili bir sonuç alabilirsiniz.
Probiyotik takviyeleri çiğnenebilir formda ağızdan alınabilir ve kolayca tüketilebilir. İçeceklerinize ve yiyeceklerinize damla şeklinde takviyeler ekleyebilirsiniz. İsteğe bağlı olarak saşe şeklindeki toz halinde probiyotik takviyeleri; Sabah veya akşam yemek sırasında veya sonrasında yemek, su, süt, meyve suyu veya yoğurt ile karıştırabilirsiniz. Bir probiyotik takviyesinin nasıl ve ne oranda kullanıldığı, aldığınız probiyotik takviyesinin formuna bağlı olarak değişebilir. Doğru şekilde kullanmak için aldığınız probiyotik takviyesinin kullanım talimatlarına uymanız gerekmektedir.
Probiyotik takviyelerin günün belirli saatlerinde alınması için kesin bir kullanım alanı yoktur. Bir takviyedeki probiyotiklerin yüzdesi ürüne bağlı olarak değişebilir, bu nedenle genel kullanım önerileri yapılamaz. Kullanım önerileri için doktorunuza danışmanızı ve probiyotik takviyesi ürünün üzerindeki yönergeleri takip etmenizi öneririz.
Bazı probiyotik takviyeleri, belirli sayıda gün içinde oluşturulan içeriği sağlar. İhtiyaçlarınıza ve mevcut durumunuza göre doktorunuza danışarak probiyotik takviyesinizi ne kadar süre alacağınızı belirleyebilirsiniz.
Probiyotik takviyesi satın alırken piyasadaki güvenilir markaların ürünlerine öncelik vermeniz ve ürünün orijinal olup olmadığını kontrol etmeniz önerilir. TR Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan alınan onay ve ruhsat numarası ile eki üreten firmaya ait ürünün barkodu ve parti numarası üzerinde dikkatle durulması gereken şartlar arasındadır. Satın aldığınız probiyotik takviyesinin ambalajının sağlam olması da önemlidir.
Probiyotik takviyeleri serin, kapalı, güneş almayan ve kuru bir ortamda saklanmalıdır. Tüm takviyelerde olduğu gibi, probiyotik takviyelerin de listelenen bir son kullanma tarihi vardır. Probiyotik takviyelerin saklama koşullarına ve raf ömrüne dikkat edilmelidir.
WhatsApp İletişim